Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον "διαδικτυακό κόσμο" αναμένονται οι κινήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους κανόνες που σχεδιάζει να επιβάλει στο Internet από το Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Καστανίδης, είναι ιδιαίτερα “ευαίσθητος” ως προς το θέμα της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών στο Διαδίκτυο.
Γι' αυτό και έχει υποσχεθεί στους εμπλεκόμενους φορείς ότι θα υπάρξει νομθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ενημερωτικών ιστοσελίδων και ιδίως για τα blogs.
Σύμφωνα με το άρθρο του Χρήστου Ζερβα, ο υπουργός μετά το καλοκαίρι αναμένεται να καλέσει σε διάλογο την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το Συνήγορο του Πολίτη, bloggers και κατόχους ιστοσελίδων.
Ο κ. Καστανίδης θέλει να λύσει μεταξύ άλλων το θέμα της άρσης του απορρήτου στο διαδίκτυο, την ανωνυμία των bloggers και το περιεχόμενο των πληροφοριών που διαχέονται στο Ίντερνετ.
Είναι ένα θέμα βέβαια το τι θα σημαίνει ο “έλεγχος” όλων αυτών.
Μπορεί, για παράδειγμα να σημαίνει τον περιορισμό των πληροφοριών, που αυτό θα σημαίνει αυτόματα κυβερνητικό έλεγχο και κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.
Παράλληλα, η άρση του απορρήτου εμπίπτει και στο κατά πόσο έχει τη δικαιοδοσία τόσο το κράτος όσο και η Δικαιοσύνη με την Αστυνομία να καταστρατηγήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που λέει ότι τα στοιχεία του χρήστη ανήκουν στον πυρήνα της προστατευόμενης από το Σύνταγμα αλληλογραφίας. COSMO